Sunday 27 April 2014

Cum să-ți păstrezi culoarea roșie a părului

Dacă ieri v-am explicat cum am ajuns de la brunet la roșcat (citește articolul aici), astăzi vă voi vorbi despre toate măsurile care trebuie luate pentru a păstra intactă culoarea roșie a părului. Fie că optați pentru un roșu la fel ca al meu, sau altul mai puțin intens, sfaturile sunt la fel de valabile.
Am văzut foarte multe persoane care au renunțat repede la roșcat "pentru că iese imediat din păr" sau și mai rău, persoane care defilează cu un roșcat spălăcit pentru că nu știu ce trebuie să facă pentru a-i păstra intensitatea. 
Ceea ce trebuie înțeles încă de la început este că roșcatul se întreține foarte greu. Nu ține de norocul fiecăreia sau de tipul firului de păr. Se comportă exact la fel indiferent cum te cheamă. Chiar nu exagerez când spun că dacă ai păr roșcat e ca și cum ai avea un job. Căldura și chimicalele aplicate pe păr sunt principalii inamici. Explicația e simplă: moleculele din vopseaua roșie sunt mai mari ca moleculele din celelalte vopsele. În momentul în care părul este spălat cu apă fierbinte și cu un produs necorespunzător, cuticulele de pe firul de păr se ridică, iar moleculele fiind atât de mari, alunecă pur și simplu.
(Unele sfaturi pot fi utile și pentru persoanele care au alte culori de păr și vor ca intensitatea culorii să țină cât mai mult timp)



  • Părul roșcat NU trebuie spălat cu apă fierbinte. Nici măcar cu apă caldă. Cu cât e mai rece apa, cu atât culoarea se va păstra mai bine. Pentru că apa rece nu va permite firului de păr să se dilate și în consecință moleculele roșii vor sta la locul lor. Nu vorbesc de apă rece ca gheața, nu vrem să ne îmbolnăvim, ci să fie suportabil de rece.
  • Șampoanele cu sulfați sunt interzise. Spală imediat culoarea. Paradoxal, șampoanele care se laudă că sunt concepute pentru menținerea culorii au printre primele ingrediente sulfații. Nu sunt bune. Uitați-vă pe ingrediente și nu vă lăsați păcălite de reclame. Șampoanele anti-mătreață conțin cea mai mare cantitate de sulfați. Nu puteți să aveți părul roșcat și să încercați să eliminați mătreața cu produse speciale. Dacă suferiți de această problemă, aveți de ales: ori păr roșcat și mătreață, ori altă culoare de păr și luptă împotriva mătreții.
  • Cu cât vă spălați părul mai rar, cu atât mai bine. V-am mai spus, apa e inamicul numărul unu. Recomandat e să vă spălați de maxim 3 ori pe săptămână. Maxim!! Dacă puteți doar de 2 ori e și mai bine. Între spălări folosiți șamponul uscat, ajută foarte mult. 
  • Pentru că la fiecare spălare se pierde mai mult sau mai puțin din culoare, aceasta trebuie adăugată iar în păr pentru a evita să-l vopsim des. De aceea trebuie folosit un șampon care adaugă culoare în păr. Nu trebuie să aibă ambalajul roșu, trebuie ca însuși produsul să fie roșu. Din păcate aceste șampoane sunt destul de scumpe și cam greu de procurat, iar varianta mai ieftină și mai simplă este să adăugați în șamponul și balsamul sau masca de păr pe care le folosiți, nuanțator roșu. Eu nu pun nuanțatorul în tuburi, ci îl amestec în palmă cu șamponul, respectiv masca de păr. O parte șampon/mască de păr/balsam, o parte nuanțator. Și le folosim exact cum le-am folosi în mod normal.
    P.S. Da, la fiecare spălare. Eu v-am zis că e ca și cum ați avea un job.
  • Evitați pe cât posibil să aplicați căldură pe păr. Uitați de uscătorul de păr, folosiți-l doar în caz de urgență. La fel placa sau ondulatorul, limitați-vă la maxim două utilizări pe lună. Și neapărat cu spray protector folosit în prealabil. Spray-ul protector e indicat să fie folosit pe timp de vară chiar și înainte de a ieși din casă, pentru a proteja părul împotriva razelor UV.
    Mai spun? Mai vreți păr roșcat? :))

    Alte lucruri care trebuie avute în vedere:

Dacă aveți părul roșu nu puteți înota, adică nu puteți băga  capul în apă. Nu numai că veți pierde foarte multă culoare, dar îi veți speria și pe cei din jur pentru că apa se va face ROȘIE instantaneu.

Aveți grijă cu ploile, mai ales dacă purtați obiecte vestimentare în culori deschise. Dacă părul vi se udă, culoarea va intra imediat în haine și nu va mai ieși. Eu i-am stricat soțului o pereche de pantaloni pentru că am pus peste ei prosopul cu care mi-am uscat părul. Da, s-a făcut o pată mare roșie care nu a mai ieșit. Da, încă mă iubește! :D

Trebuie să aveți un prosop al vostru,  într-o culoare închisă, cu care să vă stergeți mereu părul. Roșul pătează foarte tare, nu e indicat să folosiți un prosop  de culoare deschisă. Îl veți strica.

Oricât de atente și organizate veți fi, veți păta cada sau cabina de duș. E un lucru cu care trebuie să vă obișnuiți. Și voi, și persoanele cu care împărțiți baia. Roșul va ieși în câteva săptămâni dacă nu veți mai folosi respectiva cadă/cabină de duș. 


Încă un lucru care trebuie menționat: părul roșu atrage atenția! Nu mi-aș fi imaginat, cel puțin nu la acest nivel. Partea masculină te va remarca cu siguranță, îți va face complimente și te va invita la cafea (*cough-cough*), partea feminină îți va face complimente și te va întreba ce vopsea ai folosit, iar copiii vor fi hipnotizați și nu-și vor lua ochii de la părul tău. 
Părul roșu presupune sacrificii, timp și bani investiți. Ready? :)

18 comments:

  1. Investitia naibii parul rosu! Felicitari ca poti sa te tii de el :D
    Si multumesc mult pentru articol, ca ma tot inghesuia ideea sa ma fac rosie, dar e clar ca parul meu fin care se ingrasa repede o sa se arda in 2 timpi si 3 miscari si o sa dau clar faliment cu intretinerea lui, deci pas :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) De asta am vrut să unesc în acest articol toate lucrurile care trebuie știute despre întreținerea părului roșcat. Multe cochetează cu ideea, dar cel mai bine e să știe de la început în ce se bagă și să fie pregătite. :)

      Delete
  2. Nu ma tenteaza parul rosu acum ! :))
    Dar pentru un ombre tot ma sacrific :D

    ReplyDelete
  3. Ce mi-a placut articolul asta! :) Si eu am fost roscata acum vreo 2 ani si iti dau dreptate in tot ce ai scris.:D In vara aia am fost la strand si cand am iesit din apa si m-am asezat pe scaun am inrosit un tricou alb, care se afla pe spatarul lui:)). De atunci n-am mai avut roscat in par:D, dar parca tot ma tenteaza pentru aspectul crazy pe care mi-l da ♥
    E foarte greu de intretinut parul roscat si daca nu te simti in stare sa "lupti" cu el, mai bine iti alegi alta culoare:)):D

    ReplyDelete
    Replies
    1. He, he, cine a avut sau are părul roșu știe cel mai bine că nu vorbesc prostii. :))

      Delete
  4. Da, foarte util articol.Bine ca am parul natural si putine batai de cap,dar tie iti zic bravo si multa rabdare te pup
    www.bysunshine.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ție îți stă minunat așa cum ești. :*

      Delete
  5. Chiar sună ca un job. No, thx! :)) Nu prea m-a tentat niciodată ideea de a mă face roșcată, dar de acum, după ce ți-am citit articolul, sigur nici nu o să-mi mai treacă prin cap. Am păr gras și scalp sensibil, predispus la mătreață, deci nici n-ar fi recomandat... cred că în 2 săptămâni aș fi roz în cap. :))
    Felicitări pentru răbdare! :*

    ReplyDelete
  6. Si pe mine ma tenta un roscat dar, recunosc ...n-am fost atat de curajoasa si am dus inapoi la raft nuantatorul.
    Arata atat de bine la tine incat ma faci sa iau din nou in calcul ideea unei nuantari. :)
    Pupici

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dacă folosești nuanțator nu-i bai, revii rapid la culoarea inițială dacă nu-ți place. Măcar vezi cum îți stă. :*

      Delete
  7. Haha, mi-a placut tare mult articolul tau :D
    Este genial parul tau si eram convinsa sa-i acorzi multa atentie..mai ales ca este si atat de luuung <3
    Am avut si eu parul rosu candva, dar il aveam scurt si oricum ma plictiseam des de orice culoare.
    Pt o nuanta asemanatoare cu a ta, foloseam solutie de castelani (luata de la farmacie), iesea un fel de fucsia pe par decolorat, dar imi placea ca era ieftina si nu-mi strica parul (deja distrus de decolorari si palca).
    Oricum, te felicit pentru sfaturile date. Am vazut atatea fete cu par roscat care nu arata bine decat putin timp dupa vopsire..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulțumesc frumos. Sper să fie utile sfaturile mele cuiva care are sau vrea păr roșu. :)

      Delete
  8. Stiam ca e un fel de full time job parul roscat dar cu acest articol m-am convins definitiv: roscatul nu e de mine,.Am fost si eu un roscat potolit cand ma tunsesem scurt, dar roscatul se facea in doua saptamani un portocaliu scarbos pentru ca n-aveam nici timp nici nervi sa il intretin. Tu esti model de rabdare!:)) Jessica Rabbit hair is the way pentru tine! Si da, atragi toate privirile. Mihai n-are niciodata treaba cu ce fac eu pe la PC, dar cand citeam articolul tau si am ajuns la poze l-am auzit intreband de pe canapea:"cine e fata aia cu parul lung si rosu? ":))Si a zis-o in cel mai bun sens. Atat de bun ca pe urma i-am aruncat cu o perna in cap geloasa pe succesul pe care l-ai avut la el!:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, mă!! :)) Lasă băiatul să se exprime liber!... :))
      Glumesc! :P Nu știu de ce are așa mare lipici părul roșu, de la mic la mare. :))
      Și îmi amintesc că ai avut și tu părul roșu. Pe atunci jeleam că la mine nu iese..a trecut..:D

      Delete
  9. Cu ce vopsea ti-ai facut parul atat de rosu? Mie imi iese rosu aprins doar cu o vopsea extrem de ieftina, si ma tem ca-l deterioreaza prea tare... [Lady]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu Majicontrast, dar am scris in acest articol - http://purrrsnboots.blogspot.ro/2014/04/produse-folosite-pentru-obtine-par-rosu.html toate produsele pe care le folosesc si cum le folosesc. :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...