Friday 17 January 2014

Leapsa cu carti


Acum cateva zile Deena de pe makeupdreamin.blogspot.ro m-a provocat la o leapsa cu carti. In seara asta m-am simtit inspirata, asa ca am dat curs invitatiei sale.

1. Prima amintire cu mine citind.
  Imi amintesc in primul rand ca am invatat sa scriu si sa citesc pe la 6 ani. Tin minte si acum cum imi lega bunica mana stanga pentru a ma obisnui sa scriu cu dreapta. Da, sunt stangace. ;)) Cat despre prima carte, nu mai stiu exact, oscilez intre Ispravile lui Pacala de Petre Dulfu sau Colt Alb de Jack London. Sau sa fi fost Povestea porcului de Ion Creanga? Nu mai stiu...

2. Prima carte pe care am citit-o si recitit-o.
  Nu stiu care a fost prima, nici nu mai stiu cate am citit si recitit de placere, cert e ca de departe Ion a lui Liviu Rebreanu a fost cartea pe care am citit-o de cele mai multe ori. Mi-a si placut, dar am si simtit nevoia sa o recitesc pentru ca fiind o carte cu mai multe pagini, uitam anumite detalii de care as fi avut nevoie pentru diferite teme sau examene.

3. O carte pe care fiecare copil ar trebui sa o citeasca. 
  Sunt multe, dar pun pe primul loc Amintiri din copilarie a lui Ion Creanga.

4. Locul meu preferat de citit. 
  In pat, intr-un loc cu liniste deplina. Nu pot sa citesc atunci cand este zgomot. Nu inteleg cum unele persoane citesc in metrou sau autobuz. Eu abia reusesc in tren sau avion, unde e cat de cat liniste, dar si atunci trebuie sa fac un efort mare pentru a ma detasa de agitatia si foiala din jur.

5. Accesorii obligatorii in timpul lecturii. 
  Nimic special, nu-mi trebuie decat cartea si liniste.

6. Numarul cartilor de pe lista mea de lectura viitoare.
  Nu pot preciza un numar, cert e ca vreau sa citesc cat mai mult si daca se poate, sa nu treaca zi fara sa citesc macar cateva pagini. Am foarte multe titluri in minte, poate ca ar trebui sa le notez pentru a avea o evidenta si a le putea procura din timp.

7. Ultima carte pe care am primit-o sau cumparat-o. 
  Ultima comanda de carti a cuprins urmatoarele titluri: Parfumul, de Patrick Suskind, Cadoul si Multumesc pentru amintiri de Cecelia Ahern.

8. O carte care mi-a schimbat viata intr-un fel.
  Fara indoiala The Secret de Rhonda Byrne. Desi am fost dintotdeauna o persoana optimista, aceasta carte a reusit sa duca optimismul meu la un alt nivel. A venit in viata mea intr-un moment in care aveam mare nevoie de ea. Bine, mai intai a venit filmul documentar, abia apoi cartea pe care mi-a daruit-o cu drag o persoana speciala (:*). Cu siguranta mi-a schimbat viata. O recomand din tot sufletul tuturor. Pe aceasta si The Power de aceeasi autoare.

9. O carte care imi place dar care pare sa nu placa nimanui.
  Nu stiu daca nu place nimanui, dar eu am fost foarte impresionata de o anumita carte si am auzit putine persoane vorbind despre ea: Umbra a lui John Saul. Mi-a placut la nebunie, poate si pentru ca sunt mare fan al genului thriller.

10. O carte care nu-mi place, dar care pare sa placa tuturor.
  Aici voi fi putin nedreapta pentru ca spun ca nu-mi place, desi nu am citit niciun volum din serie. Este vorba despre Harry Potter. Nu stiu pe cate dintre voi o sa dezamagesc in acest moment, dar serios ca nu m-a atras deloc povestea. Drept dovada ca nu am vazut nici macar un film din serie. Ah, nu am citit nimic nici de Coelho...

11. O carte care ma intimideaza.
  Nu cred ca exista... in general ma feresc de cartile despre care aud ca sunt proaste, dar nu as putea da un nume concret.

12. Trei dintre scriitorii mei preferati.
  E greu sa aleg, nu cred ca sunt foarte hotarata, probabil daca as raspunde la aceasta intrebare peste o saptamana as alege alti autori. Dar cu siguranta Liviu Rebreanu este unul din preferatii mei, daca nu chiar preferatul. In top 3 intra tot un roman, si anume Marin Preda, chiar nu pot sa nu-l numesc. De asemenea, trebuie sa-l mentionez si pe F. Scott Fitzgerald.


Daca ai citit pana aici, atunci esti invitat/a sa raspunzi si tu la aceste intrebari. Nu conteaza daca nu detii un blog, o poti face in rubrica de comentarii. Chiar sunt curioasa sa citesc si alte raspunsuri. :)


17 comments:


  1. hahahhaa, gand la gand, si eu am inceput sa scriu la leapsa asta :))
    pe mine nu ma dezamagesti deloc cu harry potter, ma bucur ca esti de`a mea :))
    sa stii ca nici eu nu sunt fan harry potter... nici cartea, nici filmul... acum 2 ani am zis sa las de la mine sa merg cu sotul la ultimul harry potter, si am adormit de 2 ori in prima jumatate de ora :)) apoi am iesit de la film, efectiv nu mai puteam :))
    te pup si un weekend fain :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bun, macar o persoana care nu ma uraste pentru ca nu sunt fan Harry Potter. :)) Un weekend pe gustul tau sa ai si tu! :*

      Delete
    2. ei, sunt sigura ca suntem mai multe :))
      fiecare cu preferintele lui/ei!

      Delete
    3. Asa e, dar e prima data cand aud ceva de rau de HP :))

      Delete
  2. 1.Prima amintire cu mine citind. Am inceput sa citesc pe la 7-8 ani si am urat cititul din cauza primei carti pe care am deschis-o si care ma face si acum sa ma intristez.
    2. Prima carte pe care am citit-o si recitit-o. Prima carte pe care am citit-o si pe care sunt sigura ca nu o voi reciti este Heidi, fetita muntilor Johanna Spyri. Singura carte pe care o recitesc este Maestrul si Margareta de M. Bulgakov.
    3. O carte pe care fiecare copil ar trebui sa o citeasca. Micul Print de Antoine de Saint-Exupery
    4. Locul meu preferat de citit. Oriunde... citesc in tren, in autobuz, la facultate, in parc...
    5. Accesorii obligatorii in timpul lecturii. Nu imi trebuie nimic in afara de o carte buna.
    6. Numarul cartilor de pe lista mea de lectura viitoare. Pentru luna urmatoare 3.
    7. Ultima carte pe care am primit-o sau cumparat-o. Ultima carte este castigata la un concurs:), e Orlando de Virginia Woolf. Apropo de Cadoul de Cecelia Ahern, am varianta in engleza si e o alegere foarte buna.:)
    8. O carte care mi-a schimbat viata intr-un fel. Ghidul Optimistului. Ghidul Pesimistului - Niall Edworthy, Petra Cramsie
    9. O carte care imi place, dar care pare sa nu placa nimanui. Candide sau Eseuri despre Optimism de Voltaire. Nu cunosc pe nimeni care sa aprecieze cartea asta.
    10. O carte care nu-mi place, dar care pare sa placa tuturor. Simt acelasi lucru fata de Harry Potter si as putea sa adaug trilogia cu umbrele lui Grey, nu mai stiu cum se numesc volumele si nu o sa caut. Am citit doar ultimul volum pentru ca m-am lasat pacalita de numarul mare de volume vandute intr-un timp asa scurt si de numarul imens de fane. Nu pot sa inteleg de ce...
    11. O carte care ma intimideaza. Ulise de James Joyce...Imi tot promit ca o voi citi, dar nu reusesc sa trec de 100 de pagini.
    12. Trei dintre scriitorii mei preferati. Cam dificil sa aleg doar 3...Cred ca George Orwell, Pascal Bruckner si Camil Petrescu...


    ReplyDelete
    Replies
    1. Yey, eram sigura ca vei raspunde provocarii :P Bravo! As fi vrut si eu sa-l includ pe Camil Petrescu, mai ales ca mi-am dat si licenta cu el. Ma rog, nu cu el, dar intelegi tu. Dar na, am fost nevoita sa ma opresc la 3 :)
      Hai cu Ulise, se poate, o sa vezi. ;))
      Nu cred ca am citit Maestrul si Margareta, dar o trec pe lista acum daca spui ca e asa de bune. :) :*

      Delete
    2. Maestrul si Margareta e si una dintre cartile mele favorite! Intr-adevar e must read zic eu!

      Delete
  3. Promit ca dupa sesiune nu mai scapa :). Recitesc Maestrul si Margareta pentru ca profesorul Woland imi alunga somnul. Daca te hotarasti sa o citesti sa imi spui, o sa ti-o imprumut:)

    ReplyDelete
  4. Si mie mi-a placut Ion, chiar daca nu era prea..iubit printre colegi. Dar mult mai mult mi-a placut Cel mai iubit dintre pamanteni, eram tare revoltata ca n-au ales ca aceasta carte sa fie studiata la scoala.
    Cu Harry Potter e o alta..poveste (si cred ca se aplica tuturor iubitoarelor de HP). Eu am inceput s-o citesc in clasa a 7-a, pana la liceu citisem deja primele 4 volume. Deci, cumva, am evoluat, am crescut alaturi de el (si el era la scoala, fiecare carte reprezentand un an scolar). Este cartea cu care am crescut si alaturi de care am intrat in adolescenta. Daca m-as apuca acum de ea, cu siguranta mi s-ar parea puerila si m-ar plictisi..dar la vremea aceea eram intr-un fel legata de aceasta carte, traiam aceleasi lucruri se sentimente precum protagonistii :D
    Am notat cateva titluri din cele prezentate de tine, acum chiar va trebui sa-mi fac o lista :)
    Postarea mea o gasesti aici http://kindofira.blogspot.ro/2014/01/leapsa-cu-carti.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cel mai iubit dintre pamanteni este una dintre cartile mele preferate, o ador!!
      Ce frumos ai vorbit despre HP, mi-ar fi placut sa am si eu o astfel de carte cu care sa cresc...Poate ca ai dreptate, daca m-as fi apucat de serie de cand a aparut, as fi simtit altfel acum. :)
      Imediat trec sa vad si raspunsurile tale. :*

      Delete
    2. Ira, trust me, reciteste-o, o sa iti placa la fel de mult. Anul trecut, după aproape 10 ani am recitit toate volumele și am simtit acelasi lucru. Crede-ma, iti inteleg sentimentele, si eu am simtit la fel pe vremea aia. :D As avea multe de spus despre HP, dar tin pentru mine. :)) Chiar, am refacut o mare parte din Luceafarul, pe tema HP. :)) Atat eram de obsedata. :D
      Diana, am facut si eu leapsa asta la mine pe blog. :P

      Delete
    3. Da? Hai ca fug acum sa vad si preferintele tale. :)

      Delete
  5. Incerc sa te mai iubesc dupa ce ai zis ca nu iti place de Harry Potter!:)) Hai fie...fiecare cu gusturile lui. Pentru mine seria cu Harry Potter a fost cartea copilariei mele tarzii, iar ultimul volum mi l-a facut mama cadou in ziua nuntii cu un mesaj de au bocit si aia care nici nu stiau despre ce e vorba in propozitie. Asa ca Harry Potter holds a special place in my heart. Nu e neaparat capodopera si cred ca daca l-ai citi acum nu te-ar prinde deloc. E mai mult o chestie de implicatie sentimentala de context!:))
    Asaaaa, Camil Petrescu e si la mine pe lista de autori preferati si culmea, Ion l-am ciotit si eu de vreo 5 ori cand altii injurau ca l-au citit o data. Apoi am citit cam tot ce puteam de Rebreanu si clar si el e acolo in topul autorilor romani dragi. Umbra am trecut-o pe lista obligatorie pentru ca am observat ca gusturile noastre la carti coincid destul de bine. Eu iti recomand ca la urmatoarea ocazie sa cumperi si sa citesti din cartile lui Musso. Imi place mai mult decat Cecelia desi a fost si ea o revelatie a anului trecut. Pentru anul asta am ochit doi alti autori contemporani. Aaaa si NEAPARAT citeste ceva de Tracy Chevalier.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama, am scapat usor cu HP, ma asteptam sa stergi cu mine pe jos la cat de fan stiu ca esti. :)) Inteleg partea cu cartile de suflet, dar na, pe mine nu m-a prins nici de atunci.Asta e :)
      Da, Musso o sa citesc cu siguranta, ca stiu ca ai tot zis de el, e pe lista mea dupa ce termin ce e la rand deja.
      Am citit Fata cu cercel de perla de Tracy Chevalier. Mi-a placut foarte mult, Daca nu ma insel, am sorbit-o intr-un drum de cateva ore cu trenul si apoi cu avionul. Nu mi-a luat mult. ;))
      Ce ma bucur ca te-am inspirat cu Umbra, sper sa-ti placa! Eu nu puteam sa o mai las jos...

      Delete
  6. O sa o caut neaparat Umbra! De Tracy Chevalier in afara de Ingeri cazatori care nu m-a prea impresionat iti recomand absolut TOT! E geniala tipa!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...